Priopćenje za javnost

Povodom izjava bivšeg premijera te trenutnog predsjednika SDP-a Zorana Milanovića na sastanku s predstavnicima Zbora udruge veterana hrvatskih gardijskih brigada i Udruge specijalne policije, Stranka demokratske akcije Hrvatske izdaje sljedeće:

Priopćenje za javnost

Stranka demokratske akcije Hrvatske oštro osuđuje izjave Zorana Milanovića u kojima navodi kako Bosna i Hercegovina nije država. Takve izjave, su veoma opasne te mogu dovesti do pogoršanja odnosa između dviju susjednih država. Podsjećamo kako je Bosna i Hercegovina međunarodno priznata država te članica UN-a od 1992. godine. Pored toga, Bosna i Hercegovina ima legitimno izabranu i stabilnu vlast s kojom se mogu voditi bilateralni razgovori u svrhu rješavanja određenih pitanja, a što isti nije koristio dok je obnašao dužnost predsjednika Vlade Republike Hrvatske. Posebno nas zabrinjava izjava u kojoj predsjednik SDP-a Zoran Milanović naglašava kako neće ostaviti Hrvate same s Bošnjacima ukoliko se dogodi odcjepljenje Republike Srpske. Bošnjaci i Hrvati žive u koegzistenciji kako u Bosni i Hercegovini, tako i u  Republici Hrvatskoj. Tijekom Domovinskog rata zajedničkim su se snagama borili protiv agresora te izborili neovisnost svojih domovina.

Pozivamo sve političke subjekte u Republici Hrvatskoj da svojim izjavama ne pridonose daljnjem podizanju tenzija. Također, pozivamo ih da poštuju suverenitet Bosne i Hercegovine i da njeguju dobre međunarodne odnose sa susjednim državama.

ODJEL ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU SDAH