ODRŽANA SKUPŠTINA STRANKE DEMOKRATSKE AKCIJE HRVATSKE

Deseta jubilarna Izborna skupštini SDA Hrvatske, održana je 30. 9. 2018.  u prostorijama Islamskog centra u Zagrebu. Prije početka rada Skupštine, učenjem Fatihe odana je počast prvom predsjedniku BiH, i osnivaču SDA BiH, r. Aliji Izetbegoviću i svim šehidima koji su život dali da u demokratskom ozračju može funkcionirati kako BiH tako i RH.

Skupštinu SDA Hrvatske čine delegati svih ogranaka koji su proveli svoje izborne Skupštine na nivou ogranka, u skladu s pravilima stranke SDAH, u suradnji sa središnjicom i to: Umag, Rijeka, Velika Gorica, Zagreb, Zadar, Pula, Labin, Raša, Sisak, Sveta Nedjelja. Ogranci Dubrovnik i Petrinja nisu kontaktirali središnjicu, te zbog toga nisu mogli održati validne skupštine. U ograncima Gunja i Peščenica nisu se stekli uvjeti da se Skupštine održe, iz razloga što su ogranci raspušteni.

Predsjednik Mirsad Srebreniković otvorio je Izbornu Skupštinu, te nakon toga podnio je izvještaj Skupštini  o radu tijela stranke u proteklom razdoblju koji je nakon rasprave Skupština jednoglasno prihvatila.

Nakon provedenog kandidacionog postupka izvršen je izbor za predsjednika stranke, te je između više kandidata za predsjednika Stranke izabran većinom glasova prisutnih delegata, Mirsad Srebreniković. Nakon toga, izabrani su članovi Glavnog odbora, Nadzornog odbora i Suda časti.

Nadalje, otvorena je rasprava o aktualnoj situaciji u kojoj je sudjelovala većina delegata, te su u svojim istupima isti osudili pokušaj grupe osoba koji su odlučili da van institucija Stranke, na nelegalan način ostvare svoje  ciljeve, čime nanose štetu Stranci i ugrožavaju njen rad.

Nakon iscrpne rasprave, Skupština je donijela Odluku, kojom se podržavaju odluke predsjednika stranke Mirsada Srebrenikovića, o suspenziji Armina Hodžića (od 20.05.2018.), kao i odluku predsjedništva Ogranka Zagreb o isključenju Armina Hodžića iz SDA Hrvatske i konstatira da je istom prestalo članstvo u SDA Hrvatske. Skupština također osnažuje odluke organa stranke, o raspuštanju ogranaka Rijeka, Gunja, Velika Gorica i Peščenica potvrđujući da su odluke bile u skladu s propisima Stranke demokratske akcije Hrvatske.

Predsjednik se zahvalio na ukazanom povjerenju, istaknuvši kako će Stranka nastaviti politiku proširivanja ogranaka i članstva. U svome govoru sjetio se rahmetli Alije Izetbegovića evocirajući sjećanja iz vremena osnivanja naše Stranke, u vremenu kada je bilo nemoguće izjašnjavati se Bošnjakom, a kamo li osnivati stranku s bošnjačkim predznakom.

Predsjednik u svom govoru se osvrnuo na aktualne nemile događaje, u kojima manji dio članova i neki od ogranaka SDA Hrvatske sudjeluje u nelegalnim radnjama, vođeni vjerojatno osobnim interesima, čime se u javnosti daje negativna slika , ali se ovakvim načinima ugrožava i status Bošnjaka u Republici Hrvatskoj. Odlučan da Stranku sačuvamo od ovakvih nečasnih nasrtaja izražava zadovoljstvo  što je Skupština danas  osudila svaki nelegitimni i nelegalni čin pojedinaca, te svako kršenje Statuta i stranačkog poretka.

Skupština je završila s radom u 14 sati, a delegati su bili čvrsti u odluci da  na terenu, s još više entuzijazma djeluju, potaknuti upravo nelegitimnim, neregularnim i neetičkim (političkim) djelovanjem osobe kojoj  su bez zadrške ukazali veliko povjerenje, da bi isti sve iznevjerio.

Neposredno nakon Skupštine, održana je konstituirajuća sjednica Glavnog odbora Stranke na kojoj je za predsjednika  Glavnog odbora  izabran Kemal Velagić. Nadalje Glavni odbor bira i  4 potpredsjednike Stranke i to: Biserku Brkić, Lukma Muftića, Hasiba Muminovića i Nermina Durakovića te  članove Predsjedništva. Za Glavnog tajnika SDA Hrvatske izabran je član Foruma mladih SDA Hrvatske, dipl. oec. Sanel Omić.