Sastanak koordinacije SDA u Novom Pazaru

U organizaciji SDA Sandžaka danas je u Novom Pazaru održan sastanak Koordinacije SDA za bivšu Jugoslaviju kojom je predsjedao Bakir Izetbegović, predsjednik SDA Bosne i Hercegovine.

Koordinacija SDA, koju pored SDA BiH i SDA Sandžaka čine i SDA Hrvatske, SDA Makedonije, SDA Kosova i Bošnjačka stranka Crne Gore, osnovana je 2010. godine u Sarajevu, a ovaj sastanak je održan povodom 26. godišnjice rada i postojanja SDA Sandžaka.

Koordinacija SDA je na ovom sastanku usvojila izjavu o zajedničkim ciljevima u kojoj se između ostalog kaže da će se strane potpisnice zalagati za europske i euroatlantske integracije, uspostavljanje regionalne suradnje na principima dobrosusjedskih odnosa i međusobnog uvažavanja kao osnove za stabilnost i prosperitet zemalja bivše Jugoslavije.

Predsjednik Koordinacije SDA g-din Izetbegović je istakao da se na ovaj način prvenstveno brine za poziciju i ravnopravnost bošnjačkog naroda u državama nastalim raspadom Jugoslavije, te naglasio da će se SDA kroz suradnju snažno zalagati za mir, pomirenje i kažnjavanje zločinaca koji su počinili zločine prema bošnjačkom narodu.

Stranka demokratske akcije Sandžaka je osnovana 29. srpnja 1990. godine i danas obilježava više od četvrt stoljeća postojanja, rada i neprekidne borbe za politička i građanska prava sandžačkih Bošnjaka.

Povodom 26. obljetnice od osnivanja, SDA Sandžaka održala je i svoju Svečanu skupštinu kojoj je prisustvovalo i najviše rukovodstvo SDA BiH na čelu sa predsjednikom Bakirom Izetbegovićem kao i drugi visoki uzvanici iz zemlje i regije.