Održan sastanak između omladinaca SDA BiH, SDA Hrvatske i Bošnjačke stranke Crne Gore

U subotu, 16. travnja 2016. godine, u Centrali Stranke demokratske akcije (SDA) u Sarajevu održan je sastanak rukovodstava Asocijacije mladih SDA BiH, Foruma mladih SDA Hrvatske i Foruma mladih Bošnjačke stranke Crne Gore.

Sastanku, u organizaciji Asocijacije mladih SDA Stari Grad Sarajevo, prisustvovali su Sedad Dedić i Malik Spahić, ispred Asocijacije mladih SDA BiH, Imran Srebreniković, predsjednik FM SDA Hrvatske sa svojim potpredsjednikom i članovima Predsjedništva, te Sead Šahman, predsjednik FM BS Crne Gore sa potpredsjednikom.

Sedad Dedić, generalni sekretar AM SDA BiH, istakao je kako je važno povezati mlade Bošnjake u regiji i okupiti ih oko zajendičkih vrijednosti, te predstavio rad AM SDA BiH u proteklih godinu dana, otkako je AM izabrala novo rukovodstvo na čelu sa predsjednikom Salkom Zildžićem. Pozvao je goste na bolju komunikaciju među ove tri asocijacije mladih, te stavio na raspolaganje AM SDA BiH za svaku vrstu pomoći i zajedničkog rada. Dedić je najavio tendenciju AM SDA da u narednoj godini više pažnje posveti asocijacijama mladih SDA iz regije i suradnji sa njima.

Imran Srebreniković prisutnima je predstavio planove FM SDA Hrvatske, obzirom da je ista formirana prije tek nekoliko mjeseci. Srebreniković je upoznao učesnike ovog sastanka sa problemima koje mladi Bošnjaci imaju kod izjašnjavanja o etničkoj pripadnosti i nacionalnosti, te istakao punu posvećenost FM SDA Hrvatske radu na poboljšanju statusa bošnjačke omladine u Hrvatsoj i njihovom motiviranju na političko djelovanje unutar SDA Hrvatske.

Sead Šahman izrazio je svoje zadovoljstvo organizacijom ovoga sastanka i dao historijski pregled nastanka Bošnjačke stranke, čiji je jedan od osnivača i Stranka demoktratske akcije Crne Gore, te pregled položaja Bošnjaka i Bošnjačke stranke u strukturama vlasti Republike Crne Gore. Šahman je istakao kako bi suradnja između BS-a i SDA BiH mogla i morala biti bolja, te izrazio nadu da će u narednom periodu, jačim povezivanjem omladine iz ovih stranaka i taj problem biti prevaziđen.

Hilmija Arnautović, predsjednik Asocijacije mladih SDA Stari Grad prisutnima se zahvalio na odzivu na ovaj veoma važan sastanak i najavio da će uputiti inicijativu Predsjedništvu AM SDA BiH za organizaciju međusobne suradnje i pomoći asocijacija mladih iz regije u predizbornim kampanjama, što predstavlja jedan snažan čin uvezivanja mladih i razmjene ideja i iskustava.

Ranije istoga dana, gostima iz Hrvatske i Crne Gore upriličen je prijem u sarajevskoj Vijećnici, gdje je domaćin bio dogradonačelnik Sarajeva, Abdulah Skaka.

Gosti su obišli i šehidsko mezarje Kovači gdje su odali počast šehidima i poginulima borcima u protekloj agresiji na BiH, kao i prvom predsjedniku Republike Bosne i Hercegovine, Aliji Izetbegoviću.