Reagiranje Stranke demokratske akcije Hrvatske na tekstove objavljene u Stavu

Budući da je sedmičnik Stav objavio više netočnih i nepotpunih informacija o događanjima u Stranci demokratske akcije Hrvatske, sukladno Zakonu o informisanju, SDA Hrvatske zahtijeva objavu demantija na članak pod naslovom „Malo je ko očekivao da će rehabilitacija SDA Hrvatske biti ovako teška i mučna“ novinara Hamze Ridžala, objavljen na internetskim stranicama Stava 7. oktobra 2018., te redakcijski članak naslovljen „Borba za SDA Hrvatske ne jenjava“ od 8. septembra 2018. U skladu sa Zakonom o informisanju, također zahtijevamo da ovaj demantij bude objavljen bez promjena i dopuna i to na isti ili istovrijedan način navedenim člancima u tiskanom i internetskom izdanju:

Stav je u više navrata proteklih mjeseci pisao o događanjima u Stranci demokratske akcije Hrvatske, počev od intervjua s tada generalnim sekretarom SDA Hrvatske Arminom Hodžićem naslovljenim „Bošnjaci u Hrvatskoj trebaju promjene i resetiranje na svim razinama“ od 24. maja 2018., zatim komentara izvjesnog Damira Hadžića pod naslovom „Mirsad Srebreniković želi bošnjački interes prodati Albancima“ od 11. juna 2018., redakcijskog teksta „Borba za SDA Hrvatske ne jenjava“ od 8. septembra 2018. do, konačno, članka pod naslovom „Malo je ko očekivao da će rehabilitacija SDA Hrvatske biti ovako teška i mučna“ Hamze Ridžala, objavljenim 7. oktobra 2018.

U sva četiri članka Stav je o legalnom i legitimnom vodstvu Stranke demokratske akcije Hrvatske pisao: maliciozno, neobjektivno i pristrano. Time je, smatramo, ciljano i planski obmanjivao javnost. Meta je Stava, naime, aktualno vodstvo stranke na čijem je čelu i dalje legalni i legitimni predsjednik Mirsad Srebreniković, a ne kako bi Stav želio – mlađahni Armin Hodžić.

Naime, Hamza Ridžal u svom tekstu, između ostalog, tvrdi: „U isto vrijeme dok se održavala skupština SDA Hrvatske, održana je i druga, nelegalna skupština u organizaciji bivšeg predsjednika SDAH Mirsada Srebrenikovića, koji je ranije smijenjen s funkcije na Glavnom odboru SDAH. Uprkos tome, Srebreniković je sebi dao za pravo da sazove skupštinu. Ipak, na nelegalnoj skupštini nije prisustvovalo ni 50 osoba, što je kvorum, od čega tek nekolicina legitimnih delegata iz ogranaka SDAH.“

I tu novinar Stava ne prestaje s lažima i obmanama, nego ih još i raspiruje teorijama urote: „Srebreniković je s manjom grupom svojih sljedbenika uzurpirao pečat i prostorije SDAH, velebnu kuću u centru Zagreba koju su Bošnjaci u Hrvatskoj osigurali tokom devedesetih godina 20. stoljeća i čije se prostorije uglavnom unosno iznajmljuju kao kancelarijski prostori. Prema upućenima u događanja među Bošnjacima u Hrvatskoj, ovo je jedan od glavnih razloga zašto Srebreniković ne želi priznati poraz i odstupiti s funkcije.“

U drugom pak Stavovom dezinformiranju i obmani javnosti pod nazivom „Borba za SDA Hrvatske ne jenjava“, s potpisom Stavove redakcije, lakonski se tvrdi: „U pokušaju opstrukcije ne biraju se sredstva, pa bivši predsjednik SDAH Mirsad Srebreniković lažira sjednice, falsificira službena dokumenata, te se koristi raznim oblicima difamacije i nelegalnih metoda kojima se očajnički pokušava održati na vodećoj poziciji političke stranke koju je od ugledne i vodeće stranke Bošnjaka u Hrvatskoj doveo na rub propasti.“

Pravo je Stava imati svoga miljenika i opslužitelja u Hrvatskoj u liku bivšeg i smijenjenog dužnosnika SDAH Armina Hodžića. Pravo je svakoga medija, pa i Stava, dati vjetar u leđa i neograničeni prostor bilo kojoj političkoj opciji, uz nužan preduvjet: da ustanovi tko je pučist i kršitelj Statutarnih odredbi i normativnih akata Stranke, a tko do tog Statuta drži i procedurom se rukovodi. Stav, nažalost, za to, kao ni za istinu, očito, ne mari, i nije mu stalo. Hajde što mu nije stalo, ali to što se odlučio za medijski atentat legalnoga i legitimnoga vodstva, što je spreman ostrašćeno i mrziteljski fabricirati laži, što se aprioristički odlučio za denunciranje i krivotvorine – to ne može biti sloboda medija i istraživačko novinarstvo. Naprotiv, posrijedi je govor mržnje, ali i skandalozan falsifikat.

Zbog prava javnosti na istinitu informaciju stoga ste dužni objaviti da se gospodin Armin Hodžić u javnosti lažno predstavlja kao predsjednik SDAH te da je Stranka tom gospodinu još u maju osporila stranačko legitimiranje Odlukom o privremenom oduzimanju prava na obnašanje svih funkcija u Stranci.

Kronologija je sljedeća: iako je nadležno tijelo Stranke zakazalo sjednicu Glavnog odbora, Armin Hodžić i njegovi kamaradi zakazuju za 27. maja 2018. nelegalan skup kojeg predstavljaju kao sjednicu Glavnog odbora. Sjednica je sazvana od strane neovlaštenog lica mimo nadležnih organa Stranke. Naime, Predsjedništvo Stranke na sjednici održanoj 20. maja 2018. godine razmatralo je stanje u Stranci te iz razloga ekonomičnosti i pripremanja Izborne skupštine Stranke zakazuje sjednicu Glavnog odbora za 2. septembra 2018. godine s dnevnim redom koji se odnosi na predstojeće izbore unutar SDAH na svim nivoima. Međutim, gospodin Ešref Čalaković sebe proglašava „zamjenikom predsjednika“ Glavnog odbora (iako ta funkcija ne postoji u Stranci!) i saziva sjednicu i pored upozorenja da ne postoji takva funkcija te da je u Statutu SDAH jasno određeno tko je nadležan za sazivanje sjednica organa Stranke. Dotični je zamoljen da se više tako ne predstavlja, jer krivo predstavljanje, naravno, povlači i kaznenu odgovornost. Nadalje, Čalaković je upoznat da je Predsjedništvo Stranke zakazalo sjednicu Glavnog odbora za 2. septembra 2018. Kako se oglušio na sva upozorenja, 20. maja 2018. dostavlja mu se Odluka koju je, sukladno svojim ovlastima, donio Predsjednik Stranke kojom mu se izriče  privremeno oduzimanje prava na obnašanje svih funkcija u SDAH na razdoblje od tri mjeseca s ciljem da ne ponovi ovakve nedopuštene radnje. Isto tako, i osobi koja mu je pomagala u tim radnjama, glavnom tajniku SDAH i predsjedniku zagrebačkog ogranka SDAH Arminu Hodžiću izriče se privremeno oduzimanje prava na obnašanje svih funkcija u SDAH na razdoblje od godinu dana. Privremeno oduzimanje prava obnašanja svih funkcija (suspenzija) odnosi se na funkciju glavnog tajnika SDAH i predsjednika zagrebačkog ogranka SDAH, ali i članstvo u Glavnom odboru, Predsjedništvu i Ogranku Zagreb. Ukratko, gospodinu Hodžiću oduzeto je pravo na djelovanje i rad u Stranci. Usprkos tome, Hodžić i Čalaković održavaju nelegalni skup 27. maja 2018. u prisustvu 19 članova Glavnog odbora (u tih 19 uračunati su obojica iako su, ponavljamo, suspendirani!). Člankom 23. Statuta SDAH propisano je da Glavni odbor ima 41 člana. Znači, i da je regularno sazvana sjednica Glavnog odbora, a nije, ista se ne bi mogla održati zbog nedostatka kvoruma. Na tom nelegalnom skupu nisu ni mogli donijeti valjane odluke, ali su, između ostalog, odredili da se Skupština Stranke održi 7. oktobra 2018. godine. Nadalje Armin Hodžić upućuje zahtjev Ministarstvu uprave (mimo znanja organa Stranke) kako bi pokušao ozakoniti svoje prljave rabote s nelegalnog skupa. Dana 5. septembra 2018. Armin Hodžić  se isključuje iz članstva SDAH zbog djelovanja u suprotnosti s Programom, Statutom i drugim odlukama organa Stranke, čime je učinio osobito teške povrede članskih obaveza i čime je nanesena šteta Stranci.

Ministarstvo uprave Republike Hrvatske je 25. septembra 2018. donijelo Rješenje u kojem se odbija zahtjev Armina Hodžića za upis osobe ovlaštene za predstavljanje i zastupanje u Registar političkih stranaka Republike Hrvatske i utvrđuje da je skup održan 27. maja 2018. nelegalan i, kao takav, nije mogao proizvesti nikakve pravne učinke. (Rješenje Ministarstva uprave dostavljamo vam na uvid, op. M. S.). Nadalje, poluistina je da su održane dvije izborne skupštine SDAH, jer je samo jedna valjana i punovažna. Zdrav razum kaže da kad Ministarstvo uprave zaključi da ste nelegalno sazivali sjednice tijela Stranke, te kršili Statut i pravilnike, a vi i dalje idete na neku famoznu izbornu skupštinu (koju ste zakazali 7.oktobra 2018., a održali 30. septembra 2018., kada je zakazana i legalno održana 10. redovna skupština SDAH) – niste ni pravno, ni etički validni. Dakle, u tom slučaju ste tek objekt nepovjerenja, a ne subjekt progresa, povjerenja i vjerodostojnog „političkog resetiranja“ Bošnjaka u Hrvatskoj, kako iz petnih žila tvrdi Stav u svojim opskurnim konstrukcijama i obmanjivanju javnosti.

Zbog štete koju članci koje ste objavili mogu prouzročiti Stranci demokratske akcije Hrvatske, na koncu zahtijevamo objavu ovog ispravka u cijelosti, na primjerenom prostoru, i to već danas na internet portalu stav.ba te u sljedećem tiskanom izdanju Stava, kako je predviđeno Zakonom o informisanju.

Radujemo se vašem naročitom interesu za događanjima u SDAH i pozivamo vas da ubuduće pratite teme vezane uz rad Stranke demokratske akcije Hrvatske na objektivan i profesionalan način.

S poštovanjem,

Mirsad Srebreniković,

predsjednik SDA Hrvatske

Zagreb, 19. oktobra 2018.