Propćenje SDAH

U novom broju Globusa „povjesničar“ Ivo Lučić, ponovno svojim pisanjem raspiruje mržnju i pokušava Bošnjake prikazati vjerskim radikalima. Ovaj put, u glavnu ulogu stavio je Stranku Demokratske Akcije, kako Bosne i Hercegovine, tako i Hrvatske. Lučiću je zasmetalo priopćenje SDA Hrvatske kojim „osuđuje svaki oblik javnog djelovanja koji pridonosi rastu tenzija“. Nakon toga, Lučić potpuno nerazumno imputira SDAH kako joj je ne smeta „svaki, već samo onaj koji dolazi s hrvatske strane“, misleći na prethodno spomenuto javno djelovanje.

Nadalje, Lučić iznosi teške optužbe i pokušava SDA Hrvatske prikazati kao stranku s radikalnim usmjerenjem i djelovanjem. Pri tome, kao i obično u svom pisanju, zanemaruje sve činjenice i argumente. U Republici Hrvatskoj, nikada nije zabilježen bilo kakav oblik nasilnog čina od strane islamskih radikalnih pripadnika, niti je zabilježen bilo koji oblik njihovog grupiranja i djelovanja. Naravno da to ne bi bilo moguće bez konstruktivnog i umjerenog djelovanja SDA Hrvatske i dakako, Islamske zajednice u Hrvatskoj. I tijekom svog parlamentarnog, i izvanparlamentarnog rada, SDA Hrvatske uvijek je vodila konstruktivnu politiku na opću društvenu korist. Lučić ovakvim tekstovima udara na 28-godišnje djelovanje SDA u Hrvatskoj, i pokušava ih izjednačiti s radikalima, a pristojnost nam priječi da kažemo da Lučić laže, naprotiv on samo kad smo u pitanju Bosna i Bošnjaci pa i SDAH prečesto ne govori istinu.

Zasmetao mu je i televizijski nastup glavnog tajnika SDAH Armina Hodžića, pa tako poziv na suradnju i dijalog naroda i države regije naziva „mantrom“. Očito da Lučić ne misli isto, i da mu suradnja s drugima ne predstavlja prioritet, dapače. U tekstu navodi uhićenja povratnika sa sirijskog ratišta „pripadnika vehabijske zajednice“ a propušta priliku istaći da država BiH na taj način vodi efikasno brigu o sigurnosti i sprečavanju mogućih terorističkih aktivnosti. Posljednji podaci koje je  ministar sigurnosti BiH Mektić iznio u javnost bili su kako je riječ o najviše 250 osoba iz BiH  koje su boravile u zemljama poput Sirije i Iraka, od kojih je 65 poginulo dok ih se nešto više od četrdesetak vratilo u BiH i pod nadzorom je sigurnosnih agencija. Ovi podaci poznati su i Lučiću pa je odmah našao opasnost u fiskulturnim aktivnostima djece jer tko bi djecu držao pod stalnom prismotrom sigurnosnih agencija. Isto tako, SDA Hrvatske je potpuno autonomna u vođenju svoje politike i nitko drugi ne utječe na istu ali naravno, brine o stanju i položaju Bošnjaka kako u Hrvatskoj tako i u BiH.

Unatoč pisanju „povjesničara“ Lučića, SDA Hrvatske ostaje pri stavu kako je dijalog i suradnja nužna za suživot i toleranciju svih naroda u regiji. Nadamo se da ekstremi s „rubova političkih margina“ neće utjecati na to.

 

U Zagrebu, 21.veljače 2018.

Stranka Demokratske Akcije Hrvatske