Historijat

Osnivanje SDAH i osnovna načela

Stranka demokratske akcije Hrvatske utemeljena je 20.06.1990. godine pod nazivom Stranka demokratske akcije – ogranak za Hrvatsku čiji je najvažniji cilj bio afirmacija i obrana nacionalne samobitnosti bošnjačkog naroda te očuvanje Bosne i Hercegovine u okvirima tadašnje državne zajednice. Od veljače 1992. godine Stranka djeluje pod sadašnjim nazivom. SDA Hrvatske je politička organizacija koja se zauzima za ostvarivanje političkih, socijalnih, gospodarskih, kulturnih i nacionalnih prava bošnjačkog naroda u Hrvatskoj.

Osnovna načela Stranke su: afirmacija ljudskih i građanskih prava, demokracija, tržišna privreda i privatno poduzetništvo, unapređenje socijalnih prava, ravnopravnost i afirmacija legitimnih prava nacionalnih manjina, afirmacija i zaštita nacionalne samobitnosti i političke zastupljenosti Bošnjaka u Hrvatskoj i njihova integracija u javni život Republike Hrvatske, autonomija i slobodne aktivnosti svih vjerskih zajednica, očuvanje integriteta i nepovredivosti granica Republike Hrvatske i svih država nastalih raspadom bivše Jugoslavije te ostvarivanje čvrstih veza Bošnjaka u Republici Hrvatskoj s matičnim narodom i državom Republikom Bosnom i Hercegovinom.

Ciljevi

Realizacija i institucionalizacija svih prava bošnjačke nacionalne manjine u Hrvatskoj. Posebna izborna jedinica za Bošnjake.
Participacija u političkom životu u Hrvatskoj u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti kao najstarija bošnjačka politička stranka
Realizacija što boljih odnosa s matičnom domovinom BiH i matičnim bošnjačkim narodom
Demokratska Hrvatska i njezini ravnopravni odnosi s BiH i drugim državama bivše državne zajednice.